X
3630 Keer bekeken
TranscriptDelen:

Wat is de overeenkomst tussen een koffiekopje en een stuk bot? Op het eerste gezicht helemaal niets, maar toch is dat niet helemaal waar. Onze botten bestaan voor ongeveer 60 procent uit hetzelfde materiaal als een koffiekopje, uit keramiek. Maar waarom gaat een kopje kapot als we het laten vallen, en breken onze botten niet in duizend stukjes als we van onze fiets vallen?

Botten hebben hun unieke sterkte doordat ze naast keramiek, in dit geval calciumfosfaat, ook uit collageen, een natuurlijk polymeer, bestaan. En deze twee materialen zijn op een zeer bijzondere manier met elkaar verweven. Het is heel moeilijk om deze verwevenheid in een laboratorium na te bootsen. En dat is nodig als we stukken bot willen maken voor de behandeling van grote botbeschadigingen als gevolg van een ongeval of verwijdering van een tumor. Daarom zijn we op zoek naar andere methoden voor de reparatie van grote botbeschadigingen. Mijn onderzoek richt zich op het maken van keramische korreltjes die net als bot uit calciumfosfaat bestaan. Deze korreltjes zijn simpel en goedkoop. Ze bootsen het botweefsel niet perfect na, maar ze kunnen het lichaam triggeren om zelf bot aan te gaan maken met de complexe mix van collageen en calciumfosfaat waarna de korreltjes oplossen. Zo kunnen we nu al miljoenen patiënten met botbeschadigingen efficiënt en goedkoop behandelen.

SLIMME KORRELTJES VOOR BETERE BOTTEN
PAMELA HABIBOVICPROFIEL
Universiteit Maastricht

Botten bieden stevigheid aan ons lichaam, de exacte chemische samenstelling van botten is echter lastig na te bootsen. Toch zijn er slimme methodes om grote botschade te herstellen. Dat is waar Pamela Habibovic onderzoek naar doet: simpele korreltjes die patiënten kunnen helpen.

Eye-openers.nl wordt gesteund door:

Juridische informatie

Website door InterXL - Eye-openers.nl is een initiatief van