X
6351 Keer bekeken
TranscriptDelen:

Wij zijn in een continue wapenwedloop verwikkeld met de bacteriën in en om ons lijf. Zelfs de goede bacteriën zijn alleen maar goed omdat ze in toom worden gehouden door ons immuunsysteem. Als ze gevaarlijk gedrag vertonen worden ze opgegeten door de cellen van ons immuunsysteem en op brute wijze om zeep geholpen. Ze worden overgoten met zoutzuur, met bleekmiddel, vrije radicalen en vervolgens door meer dan twintig verschillende enzymen in stukken geknipt.

Tot zover niks aan de hand, maar… Vele soorten zijn geëvolueerd om deze aanval te kunnen overleven. Sterker nog: soorten als tuberculose, de pest en lepra verstoppen zich in de immuuncellen en kunnen daar delen, voortplanten en ze gebruiken ons immuunsysteem om dus te groeien. Zelfs de antibiotica – ons laatste redmiddel in deze strijd – werkt niet meer. We zijn de wedloop dus hard aan het verliezen.

Mijn onderzoek richt zich op het in kaart brengen van deze bacteriën en ons immuunsysteem. Om deze beter te begrijpen en aanhakingspunten te vinden, dat we nieuwe antibiotica kunnen gaan ontwikkelen zodat wij als mens deze wapenwedloop kunnen gaan winnen.

IS DE WAPENWEDLOOP MET BACTERIËN TE WINNEN?
SANDER VAN KASTERENPROFIEL
Universiteit Leiden

Ons immuunsysteem is constant in strijd met de bacteriën in en om ons lichaam. Goede bacteriën worden in toom gehouden en slechte bacteriën genadeloos vernietigd. Maar steeds meer bacteriën evolueren om deze aanvallen te overleven, waardoor wij de strijd verliezen. Sander van Kasteren brengt deze bacteriën en ons immuunsysteem in kaart om nieuwe aanknopingspunten voor antibiotica te vinden.

Eye-openers.nl wordt gesteund door:

Juridische informatie

Website door InterXL - Eye-openers.nl is een initiatief van