X
6436 Keer bekeken
TranscriptDelen:

Ons lichaam wordt continu aangevallen door bacteriën en virussen. Maar gelukkig is ons immuunsysteem in staat om deze indringers te herkennen en te vernietigen zodat we hier niet ziek van worden. Maar wist je dat ons immuunsysteem soms ook ons eigen lichaam aan kan vallen?

Blijkbaar worden er een soort van vlaggetjes gezet op onze cellen en eiwitten, waardoor ons immuunsysteem dit herkent als vreemd en daardoor ons eigen lichaam aan gaat vallen. Dit noemen we een auto-immuunziekte. En dat gebeurt vaker dan je denkt. Van vijf tot tien procent van de westerse bevolking heeft een auto-immuunziekte, en toch begrijpen we niet hoe deze ontstaat en hoe de vlaggetjes worden geplaatst.

In mijn onderzoek wil ik de enzymen die deze vlaggetjes plaatsen beter begrijpen. Hiervoor gebruiken we chemie om deze enzymen te manipuleren waardoor wij het effect op het immuunsysteem kunnen bestuderen. Door beter te begrijpen hoe deze vlaggetjes worden geplaatst en hoe ze herkend worden door het immuunsysteem, zullen we in de toekomst beter in staat zijn om medicijnen te ontwikkelen om deze auto-immuunziekten te kunnen behandelen.

WAAROM ONS IMMUUNSYSTEEM ONS SOMS AANVALT
KIM BONGERPROFIEL
Radboud Universiteit Nijmegen

Ons immuunsysteem is in staat om indringers te herkennen en te vernietigen zodat we hier niet ziek van worden. Maar soms valt ons immuunsysteem ons eigen lichaam aan. Dat noemen we ook wel een auto-immuunziekte. Dit komt door enzymen die een soort vlaggetjes op onze eigen cellen en eiwitten plaatsen, waardoor het immuunsysteem ze herkent als indringer. Kim Bonger onderzoekt hoe deze enzymen die vlaggetjes plaatsen om in de toekomst auto-immuunziekten beter te kunnen behandelen.

Eye-openers.nl wordt gesteund door:

Juridische informatie

Website door InterXL - Eye-openers.nl is een initiatief van