X
3237 Keer bekeken
TranscriptDelen:

Kleine alledaagse voorwerpen, vliegtuigonderdelen en zelfs huizen hebben één ding gemeen. Ze kunnen allemaal worden gemaakt door 3D-printen. Ook in de geneeskunde kunnen we metalen, keramiek en plastic materialen gebruiken om replica's van lichaamsdelen te 3D-printen, zoals de ruggengraat of dit bot en zelfs gepersonaliseerde protheses. Echter degraderen deze na verloop van tijd omdat ze, in tegenstelling tot onze weefsels, niet zijn gemaakt door levende cellen die zichzelf kunnen vernieuwen en schade kunnen genezen. In mijn onderzoek probeer ik dat op te lossen door menselijke weefsels in 3D te printen. Niet met keramiek of plastic, maar met levende cellen. Dit is echter een uitdaging, omdat cellen kwetsbaar zijn en een normaal 3D-printproces niet zouden overleven. Om dat mogelijk te maken, ontwerp ik waterrijke gels, bio-inkten genaamd, die de cellen tijdens het printen dragen en verzorgen. Op deze manier kan dit mengsel van cellen en gels in de gewenste vorm worden gemodelleerd met behulp van opzetstukken of zelfs celvriendelijk laserlicht. Geïnspireerd op de manier hoe cellen onze organen van nature bouwen, begrijpen we hoe we de geprinte cellen kunnen voorzien van alle noodzakelijke voedingsstoffen en signalen om ze te laten ontwikkelen tot functionele orgaandelen. Op deze manier zetten we stappen naar een toekomst waarin gepersonaliseerde geneeskunde mogelijk is en waarin we lichaamsdelen kunnen 3D-printen om weefsels te vervangen die beschadigd zijn door een trauma, tumoren of veroudering.

BIO-INKTEN VOOR HET PRINTEN VAN LEVENDE WEEFSELS
RICCARDO LEVATOPROFIEL
UMC Utrecht

Protheses worden veel gebruikt, maar hebben één nadeel: ze degraderen na verloop van tijd. Daarom doet Riccardo Levato onderzoek naar het 3D-printen van weefsels, waarbij hij gebruik maakt van levende cellen.

Dit project ontving financiering van de European Research Council (ERC) in het kader van het Horizon 2020-onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie (subsidienr. 949806) en van het Horizon 2020-onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie onder subsidienr. 964497.

Eye-openers.nl wordt gesteund door:

Juridische informatie

Website door InterXL - Eye-openers.nl is een initiatief van