X
4151 Keer bekeken
TranscriptDelen:

Vuil is overal, het is een kleverige substantie die ervoor zorgt dat wij regelmatig moeten douchen, maar daar blijft het helaas niet bij. Het veroorzaakt ook grote problemen. Denk bijvoorbeeld aan schepen die vervuild raken, riolen die dichtslibben, maar ook een verminderd slagingspercentage voor bijvoorbeeld orgaantransplantaties, omdat zich ook hier een vuillaagje ophoopt.
Deze problemen wil ik voorkomen door een vuilafstotend beschermlaagje te maken en dit doe ik door middel van polymeren, oftewel lange flexibele moleculen. Door deze één voor één op een oppervlak te plaatsen, creëer ik een soort borstel, een polymeerborstel. En omdat deze borsteltjes zo dicht op elkaar staan en de polymeren waaruit ze bestaan vuil afstoten, krijgt een vuildeeltje eigenlijk niet de kans om zich aan de ondergrond te hechten, en blijft het materiaal schoon.
Dus door allerlei oppervlaktes, zoals de romp van een schip, te bedekken met dit beschermende borstelige laagje, hoop ik een schonere toekomst te creëren waarin we kunnen leven zonder kleven.

EEN LEVEN ZONDER KLEVEN
ANNEMARIE MAANPROFIEL
Rijksuniversiteit Groningen

Vuil is overal. Sommige objecten kun je makkelijk schoonmaken, voor andere objecten is dat lastiger. Hoe mooi zou het zijn als schoonmaken van bijvoorbeeld riolen overbodig is? Daarom doet Annemarie Maan onderzoek naar vuilafstotende laagjes.

Eye-openers.nl wordt gesteund door:

Juridische informatie

Website door InterXL - Eye-openers.nl is een initiatief van