X
12762 Keer bekeken
TranscriptDelen:

Membranen zijn hele fijne filters die we bijvoorbeeld gebruiken om drinkwater schoon te maken, om CO2 af te vangen, maar ook om bloed te zuiveren in bijvoorbeeld de nierdialyse. Membranen worden steeds vaker in de chemische industrie gebruikt om op een hele energiezuinige manier chemicaliën te kunnen scheiden.

Membraantechnologie lijkt dus een prachtige technologie, maar wist je dat membranen, de basis van de membraantechnologie, eigenlijk altijd gemaakt worden met grote hoeveelheden toxische en milieuonvriendelijke oplosmiddelen. In mijn onderzoeksgroep hebben we een nieuwe methode ontwikkeld waarbij we membranen volledig in water kunnen maken. Op deze manier kunnen we al hele open membranen maken, om bijvoorbeeld bacteriën weg te vangen, we kunnen hele dichte membranen maken waarmee we bijvoorbeeld gassen kunnen scheiden. Maar deze nieuwe manier om membranen te maken maakt ook hele nieuwe membranen mogelijk waarmee we medicijnresten uit water kunnen filteren op een hele efficiënte manier zodat we echt perfect schoon drinkwater kunnen garanderen.

Met deze nieuwe methode om membranen te maken hebben we een methode die nog zuiverder water kan creëren en tegelijkertijd van de membraantechnologie echt de prachttechnologie kan maken die het zou moeten zijn.

SLIM MEMBRANEN MAKEN; IN WATER
WIEBE DE VOSPROFIEL
Universiteit Twente

Membranen – onmisbaar bij nierdialyse en of het zuiveren van water - worden eigenlijk altijd gemaakt met grote hoeveelheden toxische en milieuonvriendelijke oplosmiddelen. Wiebe de Vos heeft met zijn team een nieuwe methode ontwikkeld en maakt membranen volledig in water. Innovatief, efficient en goed voor het milieu.

Eye-openers.nl wordt gesteund door:

Juridische informatie

Website door InterXL - Eye-openers.nl is een initiatief van