X
1400 Keer bekeken
TranscriptDelen:

85% van de chemische producten zoals kunstmest en plastic worden gemaakt door middel van een katalysator, die de chemische reactie sneller laat verlopen. Maar het is knap lastig om een katalysator te maken die zowel energie-efficiënt als selectief is. Maar wat nou als ik je vertel dat licht onze katalysator een handje kan helpen? Dat zit zo: Een hoop katalytische reacties gebeuren door middel van hele fijne poeders zilver en goud. Dat noemen we nanodeeltjes. Het interessante is dat deze nanodeeltjes helemaal niet meer lijken op een glanzend metaal, omdat ze een hele sterke interactie aangaan met licht. Gouden nanodeeltjes zien er bijvoorbeeld prachtig rood uit.

Wanneer we deze nanodeeltjes tijdens een chemische reactie beschijnen met licht, dan schud het licht de elektronenwolk in de nanodeeltjes heen en weer en zijn er plots heel andere reactiemechanismes mogelijk dan wanneer we ze simpelweg zouden opwarmen in een normale reactor. Het grote voordeel hiervan is dat we chemische reacties kunnen laten plaatsvinden die normaal gesproken heel moeilijk zijn. Het doel van mijn onderzoek is om licht en metalen nanodeeltjes slim te gebruiken om reacties aan te drijven en de goede richting in te sturen.

REACTIES STUREN MET NANODEELTJES EN LICHT
SVEN ASKESPROFIEL
Vrije Universiteit Amsterdam / Amolf

Een hoop katalytische reacties gebeuren door middel van hele fijne poeders zilver en goud, genaamd nanodeeltjes. Wanneer we deze nanodeeltjes tijdens een chemische reactie beschijnen met licht, zijn er plots heel andere reactiemechanismes mogelijk. Sven Askes gebruikt licht en metalen nanodeeltjes om reacties in de goede richting te sturen.

Eye-openers.nl wordt gesteund door:

Juridische informatie

Website door InterXL - Eye-openers.nl is een initiatief van