X
2066 Keer bekeken
TranscriptDelen:

Bijna elke tuin heeft er wel eentje. En maak je een wandeling, dan kom je er al zo tientallen tegen: Nederland staat vol met houten schuttingen. En vaak zit hier een laag verf op, om te zorgen dat deze lang goed en mooi blijft.

Maar wist je dat er vaak allerlei gifstoffen in die verf zitten? Die kunnen in het grondwater terecht komen en zijn schadelijk voor mensen en dieren.
Maar ja, om hout mooi en goed te houden heeft het wel een beschermlaag nodig. Maar hoe kunnen we dit op een milieuvriendelijke manier doen?
Wist je dat er een schimmel bestaat die daarbij kan helpen? De meeste schimmels op het hout eten het hout op, maar deze niet. Deze schimmel beschermt het hout tegen de zon. En samen met een lijnzaadolie behandeling kan deze schimmel het hout beschermen tegen andere, wel schadelijke schimmels. Net als dat verf zou hebben gedaan.

De schimmel plakt zichzelf vast aan het hout met een soort lijmlaagje. Maar soms plakt die minder snel en kan de schimmelcoating eraf spoelen. Daarom onderzoek ik wanneer dat gebeurt en vooral: wanneer de schimmel juist wel heel goed hecht.
Want als we dat weten, kunnen we zorgen dat deze schimmelcoating altijd goed blijft zitten.
Zodat jij op een milieuvriendelijke manier, zonder gifstoffen, je schutting kunt verven!

HOUT BESCHERMEN MET SCHIMMELS
STEPHANIE RENSINKPROFIEL
Saxion Hogeschool

Om hout mooi en goed te houden heeft het een beschermlaag nodig. Hoe kunnen we dit op een milieuvriendelijke manier doen? Stephanie Rensink onderzoekt in samenwerking met Universiteit Utrecht en Xylotrade een bijzondere schimmelcoating die het hout beschermt tegen de zon.

Eye-openers.nl wordt gesteund door:

Juridische informatie

Website door InterXL - Eye-openers.nl is een initiatief van