De invloed van de mens op onze planeet is overal. Opwarming van de aarde, klimaatverandering of vervuiling maken onze aarde minder leefbaar. Om dit te keren, moeten we duurzame oplossingen voor de toekomst vinden en enzymen kunnen daarbij helpen. Enzymen vormen de kleine arbeiders van de natuur. Ze helpen ons voedsel te verteren, planten te groeien en wetenschappers gebruiken ze ook om nieuwe stoffen te maken in het laboratorium. Er is echter een uitdaging. Voor veel belangrijke industriële processen heeft de natuur ons nog niet voorzien van de juiste enzymen. Dat is waar mijn onderzoek om de hoek komt kijken. Ik ben gespecialiseerd in het ontwerpen van enzymen voor reacties die in de natuur niet voorkomen. Traditionele enzymen zijn opgebouwd uit een set van 22 bouwstenen, aminozuren genoemd. Ik maak onnatuurlijke aminozuren met unieke eigenschappen en gebruik ze om enzymen te maken met geheel nieuwe mogelijkheden. Zo kunnen we ze gebruiken om nieuwe verbazingwekkende dingen te doen, zoals nieuwe medicijnen maken, CO2 afvangen of zelfs plastic afbreken.