X
6392 Keer bekeken
TranscriptDelen:

We hebben een aardig idee hoe het leven is geëvolueerd van een enkele cel tot mensen, bomen en fluitende vogeltjes. Maar hoe die allereerste cel is ontstaan, dat weten we eigenlijk niet. Wat we wel weten is dat die cel bestond uit moleculen en dat precies de juiste moleculen op precies de juiste manier bij elkaar zijn gekomen in de eerste oercel. Maar hoe dat precies gebeurt is begrijpen we nog niet.

Daarom doe ik onderzoek naar samenplakkende moleculen die spontaan bij elkaar komen in kleine druppeltjes, eigenlijk net als gebeurt is bij het ontstaan van het leven. Die druppeltjes lijken qua samenstelling al heel sterk op onze eigen cellen, maar ze kunnen zich nog niet delen. Ik kijk of we chemische reacties kunnen gebruiken om die druppeltjes verder tot leven te brengen, zodat ze zullen veranderen in groeiende en delende oercellen. En ik hoop dat chemie zo kan helpen bij het begrijpen waar de allereerste cellen vandaan komen.

WAAR KOMEN ONZE CELLEN VANDAAN?
EVAN SPRUIJTPROFIEL
Radboud Universiteit Nijmegen

We weten vrij goed hoe het leven is geëvolueerd van een enkele cel tot de mens, maar hoe die allereerste cel is ontstaan blijft onduidelijk. Deze cel is ooit ontstaan uit moleculen die precies op de juiste manier bij elkaar kwamen. Evan Spruijt probeert dit proces te begrijpen door het na te bootsen met kleine samenplakkende druppels.

Eye-openers.nl wordt gesteund door:

Juridische informatie

Website door InterXL - Eye-openers.nl is een initiatief van