X
2437 Keer bekeken
TranscriptDelen:

Mensen verschillen op veel manieren van elkaar, inclusief genetische verschillen. Dit is een reden waarom een medicijn bij de ene persoon heel goed kan werken, maar bij een andere persoon ongewenste bijwerkingen geeft. Ook zijn mensen heel anders dan muizen, het meest voorkomende proefdier. Dus, zou het niet cool zijn als we nieuwe medicijnen konden testen op onze eigen menselijke cellen, in plaats van op dieren?

In mijn onderzoek gebruik ik speciale stamcellen, iPS-cellen genaamd, die in het laboratorium gemaakt kunnen worden vanuit je eigen cellen, bijvoorbeeld door cellen uit bloed of urine te verzamelen. Deze iPS-cellen zijn in staat om elke cel in het lichaam te worden. Maar dit proces is erg uitdagend. Daarom werk ik aan de ontwikkeling van verbeterde methodes om van iPS-cellen meer gespecialiseerde cellen te maken, zoals nier- of levercellen. Dan kunnen we deze cellen gebruiken om nieuwe medicijnen te testen op menselijke cellen, of zelfs op je eigen cellen, en te zien hoe jij, of mensen met vergelijkbare genen, reageren op een medicijn.

GEPERSONALISEERDE MEDICIJNEN
ANJA WILMESPROFIEL
Vrije Universiteit Amsterdam

Ieder persoon heeft zijn of haar eigen unieke DNA. Daardoor werken medicijnen soms ook verschillend in de ene of de andere persoon. Anja Wilmes onderzoekt mogelijkheden om medicijnen persoonlijker te maken, zodat het beter aansluit bij het DNA van jouw lichaam.

Eye-openers.nl wordt gesteund door:

Juridische informatie

Website door InterXL - Eye-openers.nl is een initiatief van