X
6339 Keer bekeken
TranscriptDelen:

Hoe weet jij dat je ziek bent? Je snottert, je voelt pijn… Maar ons immuunsysteem voelt geen pijn. Hoe herkent ons immuunsysteem dan een ziekte?

Voor de identificatie van de ziekte, de vijand, wordt er eerst gespioneerd. Dat doet het immuunsysteem door een zieke cel of bacterie op te eten en af te breken. Uit de resten van de zieke cel halen we informatie om ons te bewapenen tegen de ziekte. Alle cellen zo ook de zieke cellen bestaan uit een waterige binnenkant en een buitenste vetlaag. Veel informatie voor de herkenning van de ziektes zit in deze vetlaag.

Maar er is een probleem. We weten al hoe deze informatie uit de binnenste waterige oplossing wordt gehaald maar niet hoe deze uit de vetlaag wordt gehaald. Daarom bouw ik deze vetlaag na en maak kleine chemische aanpassingen in de informatie en geef ik deze en kleurtje zodat ik het process van afbraak en informatie processing kan volgen. Als we immers begrijpen hoe dit werkt dan kunnen we deze kennis gebruiken om meer efficiënte vaccins te maken.

SPIONEREN MET JE IMMUUNSYSTEEM
FRANS BIANCHIPROFIEL
Rijksuniversiteit Groningen

Hoe herkent ons immuunsysteem eigenlijk een ziekte? Door spionage. Het immuunsysteem verzamelt informatie door een zieke cel of bacterie op te eten en af te breken. Uit de resten van die zieke cel haalt het systeem informatie om zich te bewapenen tegen de ziekte. Maar we weten nog niet precies hoe dit in zijn werk gaat. Frans Bianchi bouwt onderdelen van deze cellen na om dit proces te doorgronden en hopelijk in de toekomst efficiëntere vaccins te ontwikkelen.

Eye-openers.nl wordt gesteund door:

Juridische informatie

Website door InterXL - Eye-openers.nl is een initiatief van