X

Hung Chien Lin

Wat is de grootste uitdaging als je polyesters ontwerpt?

Een mono-ester maken is niet moeilijk. De reactie is vrij simpel, een condensatiereactie tussen een carbonzuur en een alcohol. Het probleem zit hem in het maken van het polyester. Het principe is hetzelfde, maar je maakt een veel groter molecuul. Dat betekent ook dat er veel meer carbonzuur- en alcoholgroepen zijn die aan die condensatiereactie mee kunnen doen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, dus het is moeilijk om te sturen welke groepen reageren en welke niet.

Dat betekent dat je ongewenste bijproducten krijgt, bijvoorbeeld. Die kunnen ook de sterkte van het eindproduct beïnvloeden. Ook kunnen de omstandigheden waarin het polyester nu gemaakt wordt, ervoor zorgen dat de kleur van het product veranderd, wat erg ongewenst is in de coatingindustrie.

Wat is het langetermijndoel van je onderzoek?

Ik wil een polymeer maken dat gebruikt kan worden als coating. Deze polymeren bestaan al in de industrie, maar de methode om ze te maken gebruikt veel energie. Daarom willen we een milieuvriendelijke katalysator ontwerpen die de reactie kan laten plaatsvinden bij een lagere temperatuur. Dat is duurzamer, maar kan er ook voor zorgen dat er meer soorten startmateriaal kunnen worden gebruikt. Sommige startmaterialen zijn namelijk niet stabile bij de hoge temperatuur waarop de coatings nu worden gemaakt. Door een katalysator te gebruiken kunnen meer materialen worden gebruikt en krijgen we meer mogelijkheden om duurzame startmaterialen te gebruiken.

Wat is je kortetermijndoel? Wat wil je oplossen in de komende drie jaar?

Het doel is zeker om ervoor te zorgen dat we een katalysator ontwikkelen die vergelijkbaar presteert met de huidige methode. Ik denk dat dat wel kan in drie jaar tijd. We denken nu ook veel na over andere aspecten die we kunnen analyseren. Na die analyse hebben we meer manieren om onze

Ik werk vooral aan de eerste fase van de ontwikkeling van deze katalysator. Het verschil tussen het lab en de industrie is heel groot. De schaal en de inhoud zijn allebei heel anders. Wat we in het lab doen zou nooit werken in de industrie: wij hebben uitgebreide apparaten en setups die ze daar niet hebben. Daarom zal een team binnen AkzoNobel de katalysator die wij ontwikkelen geschikt maken voor gebruik in de industrie.

Stel een vraag

Je naam *
E-mail adres *
Telefoonnummer
Bericht

Eye-openers.nl wordt gesteund door:

Juridische informatie

Website door InterXL - Eye-openers.nl is een initiatief van